Szarlotka z budyniem i płatkami migdałowymi

Szarlotka z budyniem i płatkami migdałowymi

Zostało mi jeszcze trochę renet wiejskich od Sąsiada więc działam. Z lekkim budyniowym urozmaiceniem szarlot rozpływa się w ustach. Po upieczeniu i ostudzeniu przechowywać w lodówce. Ogrzać w temperaturze pokojowej przed podaniem.

SKŁADNIKI:

  • 250 g zimnego masła
  • 3 szklanki mąki (450 g)
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 10 jabłek renet
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • dwa budynie waniliowe
  • cukier wanilinowy
  • 0,7 l mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g płatków migdałowych

GOTOWANIE:

Ciasto robię w Thermomixie. Można wykorzystać każdy robot kuchenny do pomocy. Jeśli nie mamy – opcja ręczna – mąka i cukier na stolnicę, dodać pokrojone cienko masło i nożem posiekać wszystko i wymieszać. Dodać jajka i ręką zagnieść szybko ciasto.

Mąkę i cukier wsypuję do misy robota. Dodaję pokrojone w kawałki zimne masło. Ucieram (w Thmx – obroty 5 przez minutę ). Dodaję jajka, włączam ‘kłoska’ i miksuję przez dwie minuty. Ciasto dzielę na dwie części – większą formuję w prostokąt i owijam w folie spożywczą, mniejszą formuję w kulkę i również owijam w folię. Wkładam do lodówki na około godzinę.

Jabłka obieram i  kroję  w małe kawałeczki. Przesmażam ok 7 minut w garnku na łyżce masła z dodatkiem cukru trzcinowego i cynamonu.

Budynie gotuję według instrukcji ale z mniejszą ilością mleka – 0,7 l (dodaję cukier i cukier wanilinowy). Nie trzeba studzić.

Większą część ciasta wyjmuję z lodówki. Blaszkę o wymiarach ok. 32×22 cm wykładam papierem do pieczenia. Ciastem wygniatam dno – formując palcami. Należy nakłuć widelcem. Na to wykładam jabłka, na jabłka budyń.Wyjmuję drugą część ciasta z lodówki. Na tarce ucieram ciasto na budyń.

Piekę w 180C ok. 50-55 minut (bez termoobiegu – grzanie góra i dół).

10 minut przed końcem pieczenia prażę na suchej patelni płatki migdałowe i posypuję ciasto.

Udostępnij ten przepis:


5 717 odpowiedzi do “Szarlotka z budyniem i płatkami migdałowymi”