Piernik przekładany powidłami

Piernik przekładany powidłami

Piernik błyskawiczny w smaku cudny. Prosty, szybki i sprawdzony -robię go od lat i zawsze się udaje. Jeśli nie macie powideł śliwkowych – dżem też da radę;) Ja powidła robię sama każdego roku. Każdego roku mi się lekko przypalają i dzięki temu mają wyjątkowo pyszny smak.

SKŁADNIKI:

  • 120 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki kakao (gorzkiego)
  • 2 łyżki Inki (kawy zbożowej)
  • 1 opakowanie przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • powidła do przełożenia piernika – 5-6 łyżek

GOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzać do 175 C (góra i dół, bez termoobiegu). Keksówkę – u mnie ok. 15×30 cm posmarować masłem i wysypać mąką.

W rondelku roztopić masło z cukrem.  Dodać miód, powidła, przyprawę piernikową, cynamon, kakao, kawę zbożową. Podgrzewać na małym ogniu przez około minutę cały czas mieszając łyżką.

W miseczce roztrzepać jajka, w drugiej przygotować odliczoną ilość mąki.

Zdjąć z ognia. Dodać mleko, sodę i jajka. Szybko zamieszać. Masa może się spienić – spokojnie, tak ma być. Mieszać cały czas i dosypywać mąkę . Mieszać tak długo, by nie było mącznych grudek. Oblizać łyżkę i sprawdzić, czy ciasto jest wystarczająco słodkie. Masa jest pyszna 🙂

Przelać masę do foremki. Piec 50 minut. Ostudzić. Można przekroić i przełożyć powidłami. Jeśli nie chcemy – od razu możemy polać polewą i zajadać się pysznym piernikiem.

Polewa – podgrzać śmietankę w rondelku, zdjąć z ognia i dodać połamaną w kosteczki gorzką czekoladę. Mieszać aż się rozpuści. Ostudzić lekko i polać piernik.

 

masa z mlekiem i sodą i jajkami

przekrojony na pół, gotowy na smarowanie powidłami

gotowy do spożycia 🙂

Udostępnij ten przepis:


7 097 odpowiedzi do “Piernik przekładany powidłami”